Skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt

bostads-hyresVad är egentligen skillnaden mellan att bo i bostadsrätt och att bo i en hyresrätt? Likheterna är givna, det gäller bostäder med väggar, golv och tak. Det kan dock handla om både lägenheter och egna hus, både när det gäller hyresrätt och bostadsrätt. Vi har samlat många av de stora skillnaderna här nedan och vi hoppas att du ska ha nytta av våra förklaringar av hur de skiljer sig åt.

Frihet och ansvar
Att bo i bostadsrätt istället för hyresrätt innebär både större ansvar och större friheter. Som hyresgäst får du inte själv ändra på inredning, tapetsera om eller renovera badrum etc. Det får du göra om du äger en bostadsrätt. Dock måste du i fallet med badrumsrenovering få godkänt från brf-styrelsen innan man börjar renovera, eftersom renoveringen kan påverka fler i huset, framförallt om något går fel och det blir läckage eller stopp i rören. Det gäller alla större renoveringar – ska du riva en vägg eller göra om i köket ska du ha tillstånd av styrelsen.

Som bostadsrättsinnehavare är det du som ansvarar för alla maskiner i bostaden. Går diskmaskinen sönder är det du själv som måste se till att den blir lagad och får stå för alla kostnader. Är du hyresgäst ligger det ansvaret på hyresvärden. Du anmäler felet och hyresvärden ska se till att lösa problemet åt dig.

Som hyresgäst kan du inte heller själv bestämma om och när det ska renoveras i din bostad. Du kanske är nöjd med maskinerna i köket och den badrumsinrednings som finns, men har hyresvärden bestämt sig för att göra något åt dessa detaljer får du finna dig i hans eller hennes beslut eftersom han eller hon äger fastigheten. Däremot kan du själv måla eller tapetsera om, så länge du gör jobbet på ett fackmässigt korrekt sätt och inte gör det i alltför extrema färger, det är upp till hyresvärden att avgöra hur det får se ut.

Överlåtelser
Det är också skillnad i möjligheterna att överlåta en hyresrätt. Ofta har hyresvärden ett eller annat kösystem med folk på tur till de lägenheter som lämnas. En möjlighet som finns är att göra ett byte till en annan hyresrätt. Då löser du problemet med en gång för hyresvärden och han eller hon behöver heller inte oroa sig för eventuell utebliven hyresinkomst för de månader som lägenheten skulle stått tom innan en ny hyresgäst fanns på plats.

Äger du en bostadsrätt kan du fritt sälja den när du vill. Om du vill kan du även ge bort den eller lämna den efter dig i arv. Du kan också pantsätta eller belåna din bostadsrätt, vilket du inte kan med en hyresrätt. Köper du en bostadsrätt måste du ha eget kapital och eventuellt ta lån från banken för att finansiera köpet. Du tar en ekonomisk risk och kan skuldsätta dig.

En bostadsrätt köper du, antingen med eller utan lån, medan en hyresrätt förvärvar du antingen genom något slags kösystem eller genom kontakter med hyresvärden.

Med en hyresrätt behöver du inte inkomma med något eget kapital och slipper skuldsätta dig. Men du kan som sagt heller inte göra någon vinst eftersom du inte kan sälja din hyresrätt.